TILBURG / 50 M2

Tuin op het noorden.

Deze stadstuin van een jaren 30 woning aan de rand van het centrum van Tilburg moest een aantrekkelijke groene oase worden. Toen de bewoners het huis kochten was de hele tuin betegeld met grindtegels en was er op één struikje na geen groen te bespeuren.

border-Duitse-Pijp-Aristolochia-Macropylla

De oude betonnen schuttingen zijn voor een gedeelte bezet met houten latten wat voor een moderne en warmere uitstraling zorgt en de tuin ook optisch verlengt. 'Aristolochia Macropylla' (Duitse Pijp), de zeer mooie maar te weinig voorkomende klimplant, heeft de schutting in korte tijd bedekt.

tuin-op-het-noorden-2
Echinops kogeldistel 2

Typisch aan veel jaren 30 woningen is de uitbouw aan de achterzijde van het huis waar de keuken en de badkamer zich bevinden. Het smalle, lange gedeelte van de tuin langs deze uitbouw is optisch verbreed door een grindstrook langs het huis en een smalle border langs de schutting. 

tuin op noorden border
tuin op het noorden zithoek

Om de tuin ruimtelijker te laten ogen is ervoor gekozen deze onder te verdelen in verschillende 'kamers'. Diverse vlakken met ieder hun eigen functie. Een looppad, een verhoogd zitgedeelte en een speelveldje. Het betegelde vlak verbind de verschillende gedeeltes met elkaar.

Doordat de tuin op het noorden gelegen is komt de meeste zon achterin de tuin, waar ook het verhoogde zitgedeelte is geplaatst. Door de verhoging vang je nog net een beetje langer de zon. De vlonder komt een stukje los van de grond waardoor deze boven de tegels lijkt te zweven. 

tuin op het noorden ontwerp
stadstuin-schaduwborder
druif-1